Çfare eshte nje emer domain?

Çfare eshte nje emer domain?

Ju keni dëshirën e madhe të krijoni një faqe interneti, por jeni pak të hutuar nga të gjithë terminologjitë. Ju e dini që keni nevojë për një emër domain, një web host dhe një mënyrë për të ndërtuar faqen tuaj te internetit.

Por, si punojnë të gjitha këto pjesë?

Është e lehtë të ngatërroni web hosting me një emër domain. Prandaj në këtë post do të mësoni se çfarë është emri i domain-it në të vërtetë, si funksionojnë, dhe si ndryshojnë emrat e domain-it nga faqja juaj e internetit.

1.Çfarë është një emër domain?

Një emër domain është adresa që njerëzit i shkruajnë në kutinë e shfletuesit URL për të hyrë në faqen tënde të internetit. Mendojeni si adresën e website-it tuaj ose numrin tuaj personal të telefonit.Kur dikush dëshiron të arrijë ju, ose shkruani numrin tuaj të telefonit ose klikoni në informacionin tuaj të kontaktit dhe ju telefononi.Ose, mund ta shikoni në këtë mënyrë: Nëse faqja juaj e internetit ishte shtëpia juaj, atëherë emri i domain-it do të ishte adresa juaj.

Kuptimi i informacionit të mësipërm do t’ju ndihmojë të kuptoni konceptet themelore. Megjithatë, shpjegimi mund të bëhet edhe më teknik.

Secilit kompjuter i është caktuar një adresë IP unike. Kjo adresë IP lejon kompjuterë të tjerë të komunikojnë me njëri-tjetrin. Megjithatë, një adresë IP mund të jetë më e vështirë për t’u kujtuar.

Për shembull, çfarë do të kishit një kohë më të lehtë për të kujtuar 62.546.69.2 ose “techalb.al”?

Emrat e domain-it u bënë për të zgjidhur problemin e adresave IP të vështira për t’u mbajtur mend. Në vend që të shtypni një varg numrash të ndërlikuar në shiritin e URL-së, thjesht shkruani një emër domain.

Disa shembuj të emrave të domain-it përfshijnë:

techalb.al
webhost.al

2.Komponentët e një emri domain

Emrat e Domainit përbëhen nga disa pjesë të ndryshme. Ata lexojnë nga e djathta në të majtë.

Në të djathtën e djathtë të emrit të domain-it, do të gjeni atë që quhet TLD (domenin e nivelit të lartë) ose zgjerimin e emrit të domain-it(domain extension). Këto janë .com, .al, .org, ose shtesa të tjera që gjeni pas periudhës së fundit në emër të domain-it.

Domenin e nivelit të mesëm (sub-level domain) është ndoshta ajo që ju jeni më të njohur me të. Është pjesa pas www, por para sferës së nivelit të lartë. Kjo është pjesa e emrit të domain-it që do të keni nivelin më të madh të përshtatjes.

Related image

Aspekti përfundimtar i emrit të domain-it është aspekti www. Ky është standard për çdo emër domain dhe quhet machine name.

3.Si funksionon një domain?

Tani që ju kuptoni se cilat janë emrat e domain-it, është koha për të kuptuar saktësisht se si funksionojnë.

Kur shkruani një emër domain në shiritin URL, ajo dërgon një kërkesë në DNS (Domain Name System). Kjo është në thelb një numrator telefonik gjigand që liston të gjitha adresat IP dhe emrat e domain të lidhur.

Procesi i transmetimit të domain-it është përshkruar më poshtë:

 • Serveri do të kërkojë nameservers që janë të lidhur me emrin e domain dhe pastaj drejton kërkesën për ata nameservers.
 • Kompania juaj e hostimit(psh. webhost.al )është përgjegjëse për menaxhimin e emrave tuaj. Pastaj do të përcjellë kërkesën e nameserverit në serverin ku ruhen skedarët e faqes suaj.
 • Serveri i uebit mbledh informacionin e kërkuar dhe e dërgon atë në shfletuesin e internetit(Chrome/Opera/Mozilla etj).

Siç mund ta shikoni, ka shumë gjëra  prapa skenave që duhen realizuar vetëm për të shfaqur faqen tuaj!

4.Marrëdhëniet ndërmjet emrit të domain-it tuaj,hostit dhe faqes suaj të internetit

Në mënyrë që të keni një faqe interneti funksionale, keni nevojë për një emër domain dhe një web host.

Kur bleni web hosting ju do të merrni qasje në një mjedis të serverit. Ky server është vendi ku të gjitha dosjet e faqes suaj do të ruhen. Në fund të fundit, faqja juaj e internetit është thjesht një koleksion i dosjeve.

Emri i domain-it është adresa ku të gjitha këto skedarë janë të vendosura.

Vendosni emrin e domainit në shiritin e URL-ve dhe serveri juaj i internetit(webhost.al) do t’i shfaq skedarët tuaj të ruajtur në server.

Ju duhet si një host web dhe një emër domain për të pasur një faqe interneti të jetuar në internet.

Nëse jeni duke u nisur faqen tuaj online, mund të jetë e dobishme për të blerë hosting tuaj dhe emrin e domain nga e njëjta kompani, pasi ai do të shkurtojë detyrat teknike që ju nevojitet për të kryer për të marrë faqen tuaj në internet.

Shpresojmë se tani keni një kuptim më të mirë se çfarë është emri domain dhe roli që luan në ekosistemin online.

#techalb.al #webhost.al

Si ta promovoj website-in tim jashtë ekranit/mediave?

Si ta promovoj website-in tim jashtë ekranit/mediave?

Pra, shumica e marketingut tani ndodh në internet dhe padashur harrojmë sa ndërveprime të fuqishme mund të merrni jashtë ekranit . Ndërkohë që njerëzit shpenzojnë shumë kohë para ekraneve të kompjuterëve dhe pajisjeve të lëvizshme, kjo nuk do të thotë se është e vetmja mënyrë për të bëre Marketing. Përdorimi i strategjive të marketingut jashtë ekranit do të funksionojnë më mirë në kombinim me të tjerët.

Lexo me shume
Si të siguroni faqen tuaj të internetit

Si të siguroni faqen tuaj të internetit

Siguria e faqes së internetit kryeson listën e shqetësimeve online për pronarët dhe përdoruesit e internetit. Në vitet e fundit, shkeljet e sigurisë që prekin bankat e mëdha, shitësit dhe ofruesit e tjerë kryesorë të shërbimeve, i kanë lënë përdoruesit shumë të shqetësuar. Sigurimi i përdoruesve që të dhënat e tyre janë të sigurta nga vjedhjet e identitetit dhe lloje të tjera të krimit në internet është thelbësore për besimin e klientëve.

Sigurimi i faqes tuaj të internetit me protokollin HTTPS dhe çertifikatën SSL, janë hapa thelbësorë për mbrojtjen e të dhënave të mbledhura gjatë zhvillimit të biznesit dhe sinjalizimit të përdoruesve se një faqe interneti është e sigurt. Nëse faqja juaj grumbullon ose përdor të dhëna , është e rëndësishme të dini se si funksionojnë SSL dhe HTTPS dhe t’i përdorni ato për të mbrojtur faqen tuaj dhe klientët nga sulmet kibernetike.

Çfarë është SSL?

SSL qëndron për Secure Socket Layer-një skedar i vogël i të dhënave që shton një çelës kriptografik për transferimin e të dhënave mes të shfletuesit të internetit dhe serverit. Në mënyrë që faqja të jetë e sigurt, poseduesi i faqes duhet te kete nje certifikate SSLe cila vepron si një simbol që njofton përdoruesit se faqja është verifikuar dhe certifikuar.

Pasja e një certifikatë SSL është thelbësore për mbrojtjen e të dhënave të ndjeshme dhe konfidenciale të përdoruesve.

Një certifikatë SSL shton sigurinë e faqes në çdo komunikim midis shfletuesit dhe serverit.Pronarët e site-ve mund të zgjedhin nga tri lloje të ndryshme të certifikatave SSL, në varësi të natyrës së faqes dhe llojit të informacionit që mbledh nga përdoruesit.

Çertifikatat e verifikuara nga validimi i domain-it (DV) janë forma më e ulët e sigurisë. Për këtë lloj certifikimi, autoriteti certifikues thjesht kontrollon nëse aplikuesi është në të vërtetë pronari i domain-it. Asnjë informacion tjetër rreth kompanisë apo aplikuesit nuk është i kontrolluar. Çertifikatat (DV) zakonisht jepen shpejt dhe relativisht lirë pasi ka shumë pak informacion për të verifikuar.

Çertifikatat e verifikuara nga vlefshmëria e organizatës (OV) ofrojnë një sigurim më të plotë sesa çertifikatat DV. Ky lloj i certifikatës SSL verifikon jo vetëm pronësinë e domain-it, por gjithashtu detajet rreth pronësisë së një kompanie dhe çdo regjistrimi përkatës. Ky informacion është gjithashtu i disponueshëm për vizitorët e internetit, gjë që rrit transparencën dhe nivelin e besueshmërisë. Një çertifikatë OV kushton më shumë se një çertifikatë DV, por ofron siguri shtesë në faqet e internetit që merren me lloje të ndryshme të dhënash, siç janë grumbullimi i adresave të emailit.

Çertifikatat e verifikuara me validim të zgjatur (EV) ofrojnë nivelin më të lartë të sigurisë. Këto certifikata mund të lëshohen vetëm nga autoritetet autorizuese dhe kërkojnë një rishikim të informacionit të detajuar të kompanisë. Për shkak se certifikatat EV përfaqësojnë nivelin më të lartë të sigurisë, ato janë më të shtrenjtë dhe janë më të mirat për faqet e internetit që trajtojnë informacione shumë konfidenciale, siç janë të dhënat e kartës së kreditit.

Çfarë është HTTPS?

(HTTPS) është versioni i sigurt i HTTP.

‘S’ në fund të HTTPS qëndron për ‘Secure’. Kjo do të thotë që të gjitha komunikimet midis shfletuesit tuaj dhe faqes së internetit janë të koduara. HTTPS shpesh përdoret për të mbrojtur transaksione online konfidenciale, si bankat në internet dhe formularët për blerje online.

Shfletuesit e internetit si Internet Explorer, Firefox dhe Chrome shfaqin gjithashtu një ikonë për të treguar lidhjen me HTTPS.

Pse kërkohet një certifikatë SSL?

Të gjitha të dhënat e rregullta HTTP mund të lexohen nga çdo haker.

Me një lidhje HTTPS, të gjitha komunikimet janë të koduara në mënyrë të sigurt. Kjo do të thotë se edhe në qoftë se dikush ka arritur të shkelë lidhjen, ata nuk do të mund të marrin të dhënat.

Të gjitha paketat në Techalb vijnë me një certifikatë SSL të përfshirë.Kështu që s’ju mbetet gjë tjetër veçse të nisni biznesin tuaj.

#techalb.al #webhost.al

Si te perdorni WooCommerce?

Si te perdorni WooCommerce?

WooCommerce zotëron miliona faqe eCommerce në mbarë botën, dhe është shtojca që kryeson listën e WordPress për eCommerce.

WooCommerce është i lehtë për t’u instaluar. Pronarët e bizneseve në mbarë botën janë në gjendje të përdorin këtë shtojcë WordPress si një mënyrë për të hapur një dyqan në internet.

Lexoni për të mësuar se si të përdorni WooCommerce për të filluar shitjen e produkteve për biznesin tuaj.

Si funksionon WooCommerce?

Kushdo që dëshiron të krijojë një dyqan në internet dhe ka nevojë për një platformë të aftë për të trajtuar të gjitha fazat e një transaksioni,atëherë WooCommerce është zgjidhja më e mirë.

Ashtu si shumë shtojca të WordPress,WooCommerce është plotësisht falas dhe mund të instalohet në çdo faqe të WordPress. Duke qenë se WooCommerce është një shtojcë, ajo integrohet në mënyrë të përsosur dhe shkon mirë me të gjitha pjesët e tjera të faqes. Pas instalimit të WooCommerce jepen detaje, statistika dhe raportime për menaxhimin e detyrave si shtimi i produkteve dhe menaxhimi i shitjeve.

Një zgjidhje e thjeshtë për eCommerce

WooCommerce është një platformë ecommerce plotësisht funksionale që përmban të gjithë komponentët e një dyqani në internet. Ashtu si vetë WordPress, Woocommerce mund të përditësohet vazhdimisht dhe të përshtatet për çdo nevojë përdoruesi, falë disponueshmërisë së lehtë të kodit të saj burimor dhe një komuniteti të madh të përdoruesve të gatshëm për të ndarë dije dhe ofruar ndihmë.

WooCommerce mund të përshtatet për t’u përdorur, kështu që nuk kërkohet njohuri për zhvillimin e faqes. Por, përdoruesit e avancuar mund të punojnë me kodin burimor për më shumë kontroll mbi funksionet dhe pamjen e tij. WooCommerce ofron të gjitha mjetet e nevojshme për të krijuar një dyqan në internet plotësisht funksional.

Shtojca bazë WooCommerce përfshin të gjitha elementet thelbësore të platformës eCommerce. Përdoruesit mund të personalizojnë pamjen e dyqanit dhe ta mbajnë atë në përputhje me markën e tyre dhe pjesën tjetër të faqes së internetit. Faqet e produkteve mund të shtohen sipas nevojës dhe përfshijnë opsione për shtimin e imazheve dhe informacioneve të produktit, ose për përfshirjen e kuponave zbritës. WooCommerce gjithashtu ofron shumëllojshmëri opsione pagesash.

Mund të shtohen shtojca që kryejnë një sërë detyrash specifike, si llogaritja e normave të transportit , analiza të ndryshme menaxhim inventari etj. WooCommerce është gjithashtu fleksibil pasi është i përshtatshëm për nevojat e bizneseve të vogla deri te të mëdha.

Përdorimi i WooCommerce

Instalimi i WooCommerce
Për të instaluar WooCommerce, do t’ju nevojitet një faqe ekzistuese WordPress. Ju mund ta shtoni direkt në faqen tuaj ekzistuese nga shtojcat e WordPress. WooCommerce konfiguron shpejtë pamjen e faqes, shton faqet e produkteve dhe vendos informacione për pagesën dhe dërgimin.

Ju mund të keni qasje në një shumëllojshmëri raportesh që tregojnë të dhëna, të tilla si performanca dhe trafiku i një faqe interneti, menaxhimi i dizajnit të dyqanit dhe listat e produkteve.

Shtimi i produkteve në WooCommerce

WooCommerce vjen me një sërë mundësish për shitjen e mallrave fizike dhe dixhitale. Nga dashboard klikoni ‘Products’ > ‘Add Product.’ Më pas mund të shtoni imazhe dhe informacion mbi produktin, si madhësia, ngjyra dhe çmimi. Informacioni i produktit mund të ndryshohet gjithmonë, dhe produktet mund të fshihen në çdo kohë.

Menaxhimi i Pagesave

WooCommerce ka zgjidhje për një gamë të gjerë të funksioneve të pagesave dhe të transportit. Extensions WooCommerce u mundëson përdoruesve të personalizojnë opsionet e monedhave botërore, mbledhjen e taksave dhe llogaritjen e normave të transportit.

Përmbushja e porosive përmes WooCommerce

WooCommerce ju lejon të mblidhni pagesat, si dhe të llogarisni kostot e transportit për destinacione në mbarë botën. Zgjerimet mund të shtojnë funksione të tilla si ndjekja e porosive dhe krijimi i faturave në PDF, mbushja e paketave dhe etiketave të transportit.

Për pronarët e bizneseve online që dëshirojnë përshtatje dhe kontroll të plotë mbi dyqanin e tyre dixhital, WooCommerce ofron të gjitha mjetet për krijimin e një dyqani online – plotësisht falas.

#techalb.al #webhost.al

WordPress nuk është vetëm për blog

WordPress nuk është vetëm për blog

WordPress u krijua për blog por tani përdoret për shumë arsye. WordPress është një sistem i menaxhimit të plotë të përmbajtjes (CMS) që mund të përdoret për ndërtimin e çdo lloji faqeje interneti.

Në fakt, 31% e faqeve të internetit përdorin WordPress!

Faqet e biznesit

Ka dhjetëra mijëra tema të krijuara për bizneset e të gjitha llojeve, që nga bizneset e vogla deri tek bizneset e mëdha. Këto biznese kanë nevojë për një faqe interneti  për të prezantuar produket apo shërbimet e tyre tek klientët.

Me shtojcat e WordPress , bizneset mund të:

 • Pranojnë  rezervime online
 • Krijojnë një formular kontakti
 • Pranojnë pagesa
 • Komunikojnë me klientët
 • Përgjigjen pyetjeve të klientëve
 • Listojnë pozicionet vakante

Ka shumë shtojca që ndihmojnë në zhvillimin e faqes suaj të internetit.

Ja një shembull  faqeje interneti  i ndërtuar me temën Airi .

Biznese Ecommerce

Bizneset gjithashtu mund të përdorin WordPress për të ndërtuar një dyqan në internet.

Shtimi i e-commerce në faqen tuaj WordPress zakonisht kërkon instalimin e një shtojcë.Më popullorja është WooCommerce. Shtojca WooCommerce është e shkarkuar më shumë se 50 milionë herë.

Karakteristika e ecommerce përfshijnë:

 • Vlerësimet e produkteve
 • Opsionet e shumta të transportit
 • Mbledhja e taksës së shitjes
 • Lejimi i klientëve për t’u regjistruar në një llogari
 • Ndjekja e inventarit
 • Krijimi i kodeve të zbritjes

Një shembull i një dyqani të ndërtuar mbi WooCommerce është eCommerce Gem.

WordPress është një sistem fleksibël CMS për ndërtimin e çdo lloj faqeje interneti. Kombinoni një nga paketat nga Techalb.al me WordPress dhe mund të keni një faqe interneti të fuqishme.

#techalb.al #webhost.al