Si te optimizojme imazhet per SEO?

Si te optimizojme imazhet per SEO?

Optimizimi i imazhit ka të bëjë me zvogëlimin e madhësisë të imazheve tuaja sa më shumë që të jetë e mundur pa prishur cilësinë e imazhit. Kjo gjë ndikon në SEO, duke bërë që imazhet e produkteve tuaja të renditen sa më lart në Google apo motorë të tjerë të kërkimit si dhe faqja të ngarkohet sa më shpejt.


Ja si duhet të veprojmë për të optimizuar imazhet:

 1. Të emërtojmë imazhet në një gjuhë sa më të thjeshtë dhe që përshkruan imazhin.
 2. Të optimizojmë atributin ALT.
 3. Të zgjedhim me kujdes dimensionet e imazhit.
 4. Të zvogëlojmë madhësinë e imazhit.
 5. Të zgjedhim formatin e saktë të imazhit.
 6. Të përdorim Sitemap.

Të emërtojmë imazhet në një gjuhë sa më të thjeshtë dhe që përshkruan imazhin

Sigurisht për ne është më e lehtë që në momentin që vendosim një imazh në faqe të lëmë të njëjtin emërtim që ishte në celular apo nga aparati që është bërë foto.

Por kur bëhët fjalë për SEO, është e rëndësishme të përdorim fjalë kyçe për të ndihmuar faqen të renditet sa më lart në motorët e kërkimit. Krijimi i emrave përshkrues, të pasur me fjalë kyçe është thelbësore për optimizimin e imazhit.

Mendoni se si klientët kërkojnë produkte në internet. Përcaktoni modelet më të zakonshme të emërtimit që përdorin klientët dhe në bazë të tyre bëni emërtimin e imazheve.

Të optimizojmë atributin ALT

Atributet Alt janë teksti alternativ për imazhet. Kur vendosim mausin mbi një imazh do të shihni tekstin e atributit ALT. Atributi ALT gjithashtu shton vlerën e SEO-s në faqen tuaj të internetit. Shtimi i atributeve të duhura ALT që përfshijnë fjalë kyçe në imazhet në faqen tuaj të internetit mund t’ju ndihmojnë të renditeni më mirë në motorët e kërkimit.

Këtu janë disa rregulla të thjeshta për atributet ALT:

 • Përdorni një gjuhë të thjeshtë.
 • Nëse shisni produkte që kanë numra modeli ose numra serialë, përdorni ato në atributet tuaja ALT.
 • Mos vendosni në atributet ALT ​​fjalë kyçe  (p.sh. alt = “celular iphone blej me çmimin më të lirë në shitje”).

Të zgjedhim me kujdes dimensionet e imazhit

Përdoruesit kërkojnë të kenë një pamja të zmadhuar të imazhit. Nqs ne vendosim imazhin më të madh në faqe dhe pastaj zvogëlojmë dimensionet kjo gjë do të rrisë kohën e ngarkimit të faqes tuaj për shkak të madhësisë të imazhit.

Në vend të kësaj ne mund të mbajmë në faqe një imazh të vogël dhe të ofrojmë mundësinë për të parë imazhin të zmadhuar në një pop-up apo në një faqe tjetër të vecantë.

Të zvogëlojmë madhësinë e imazhit

Gati 50% e konsumatorëve nuk do të presin as 3 sekonda për tu ngarkuar një faqe e-commerce. Google përdor gjithashtu kohën e ngarkimit së faqeve si një faktor rënditje në algoritmin e tyre. Pra, nëse keni imazhe që ngadalëson ngarkimin e faqes, praktikisht jemi duke humbur klient.

Atëherë, çfarë mund të bëjmë në këtë rast?

Duke qën se një faktor i rëndësishëm në ngadalësimin e ngarkimit të faqes ështe madhësia e imazhit, ne duhet të optimizojmë imazhet.  Për të optimizuar imazhet mund të përdorimim disa programe si: Adobe Photoshop apo dhe opsiome te tjera të përpunimit të imazhit që i gjejmë online si: GIMP,  PIXLR, PicMonkey etj.

Për imazhet e e-commerce, sugjerohet që të mbajmë madhësinë e imazhit nën 70 kb. Kjo mund të jetë e vështirë ndonjëherë, veçanërisht për imazhe më të mëdha.

Të zgjedhim formatin e saktë të imazhit

3 formatet më të përdorura të imazheve janë JPEG, GIF dhe PNG.

Këtu janë disa këshilla për tu konsideruar në momentin që zgjedhim formatin e imazhit:

 • JPEG është më i përdoruri në shumicën e rasteve. JPEG ofron cilësi më të mirë për madhësinë më të vogël të imazhit.
 • Asnjëherë mos përdorni GIF për imazhe të mëdha produktesh. Madhësia e imazhit do të jetë shumë e madhe. Përdorni GIF vetëm për thumbnails dhe imazhe dekorative.
 • PNG-të mund të jenë një alternative e mirë për JPEG-të dhe GIFS-in. Nëse jeni në gjendje të merrni vetëm fotot e produktit në formatin PNG, provoni të përdorni PNG-8 mbi PNG-24. Madhësia e imazhit është shumë e vogël në këtë format.

Të përdorim SiteMap

Nëse faqja juaj përdor galeritë Javascript, pop-ups të imazheve ose mënyra të tjera për të përmirësuar përvojën e përgjithshme të blerjes, SiteMap do t’ju ndihmoj që imazhet tuaja të vihen re nga Google. Që kjo gjë të jetë e mundur ne duhet të renditim vendndodhjen e tyre në një SiteMap.

Ju mund të vendosni rreshtin e mëposhtëm në skedarin tuaj robots.txt, duke treguar rrugën për në SiteMap:

http://example.com/sitemap_location.xml

Përdorimi i SiteMap nuk garanton që imazhet tuaja do të indeksohen nga Google, por sigurisht që është një hap pozitiv drejt SEO-së.

/webhost.al

Mos mesoni keto gjuhe programimi ne 2020!

Mos mesoni keto gjuhe programimi ne 2020!

Work Smarter,

Not Harder!

1. Objective-C

Gjuha e programimit Objective-C e Apple eshte 36 vite e vjeter tashme, gjithashtu eshte e qarte qe kompania e deshiron vdekjen e saj. 5 vite me pare, Apple lancoi Swift, eshte gjuhe e re dhe eshte nje gjuhe programimi e permiresuar per ekositemin e tyre software. Keshtu qe, nese nuk po punoni me nje kod te trasheguar, te mesuarit e Objective-C eshte nje vendim jo i mire.

2. Visual Basic

Visual Basic ka nje histori te gjate dhe te ilustruar qe daton qe nga viti 1991, por me lindjen e smartphone-ve dhe tablet-eve, dita e dites po zhduket. Ne fund te fundit, humbi konkurencen me gjuhen e programimit C#.

3. Perl

Perl ishte zhvilluar per here te pare ne vitin 1987 dhe u be shume popullor ne vitet me pas. Por popullariteti i Perl ka rene ne menyre te konsiderueshme per shkak te sintakses se c’rregullt, efikasitetit te ulet dhe suportit te limituar.

4. Haskell

Supozohet qe Haskell eshte drejtuar drejt nje perditesimi normal ne kete vit, 2020. U shfaq per here te pare 30 vite me pare dhe disa firma te shquara kane perdorur Haskel per te zbatuar programe jetesore ne nje pike ose ne nje tjeter. Gjithsesi, Haskel vazhdon te humbase popullaritet dhe praktikisht nuk ka asnje levizje zhvilluese rreth tij.

5. Cobol

Gjuha e programimit COmmon Business-Oriented Language (Gjuha e orientuar drejt biznesit) u shfaq per here te pare 61 vite me pare dhe ishte dizenjuar kryesisht per perdorim te bizneseve. COBOL vazhdon te jetoje ne qetesi ne disa sisteme te trasheguara qe jane te kushtueshme per tu perditesuar, por korporatat e medha po tregojne padyshim simptoma per te vazhduar me tej.


Jepni opinionin tuaj:

A mendoni qe vazhdon te kete vlere PHP per tu mesuar ne vitin 2020?

Si te beheni nje programues ne 2020?

Si te beheni nje programues ne 2020?

Një qëllim i vendosur siç duhet është arritur gjysma e rrugës!

Kuptoni rolin

Perpara qe te angazhoheni per tu bere nje programues, fillimisht duhet te kuptoni se cfare perfshin ky rol. Ju mund te shikoni disa artikuj te lidhur me kete dhe te rishikoni pershkrimet per kete lloj pune.

Percaktoni qellimet tuaja

Pasi te keni kuptuar se cfare nje programues ben, ju duhet te kuptoni gjithashtu se perse doni qe ju te beheni nje i tille. Ju duhet te percaktoni qellimet tuaja afatshkurtera dhe ajo afatgjata pergjate udhetimit tuaj si programues.

Mesoni bazat

Se pari, ju duhet te mesoni bazat e zhvillimit te software-ve.

 • Bazat e dizenjimit te algoritmeve
 • Konceptet thelbesore te programimit
 • Strukturat themelore te te dhenave

Zgjidhni rrugen tuaj

Pastaj zgjidhni rrugen se ne cilen fushe do te pelqenit te punonit.

 • Zhvillimin e aplikacioneve Web
 • Zhvillimin e aplikacioneve Mobile
 • Inteligjenca Artificiale
 • Etj…

Zoteroni aftesite e duhura

Pas zgjedhjes se fushes qe ju intereson me teper, ju duhet te mesoni mjetet dhe teknologjite qe nevojiten ne ate fushe specifike.

 • HMTL, CSS, Javascript, …
 • Swift, Kotlin, …
 • Python, R, …

Ndertoni nje rezyme

Per te arrire nje pune si nje programues, zakonisht ju duhet nje portofol me projekte, pra ne kete menyre rekrutuesit do te shikojne dukshem disa nga aftesite e tuaja.

 • Projekte Open Source
 • Website personal
 • Praktikat

Qendroni duke mesuar

Perpjekjet tuaja nuk duhet te ndalojne sapo ju keni gjetur punen. Programuesit e suksesshem behen pjese e pandashme e leximit dhe mesimit per te gjithe jeten dhe ky eshte mentaliteti qe duhet te adoptoni.

Cili eshte qellimi juaj me i madhe per 2020?

Ndani mendimet tuaja. Ne do te deshironim te degjonim nga ju!

#techalb