Çfare eshte nje emer domain?

Written by techalb

If builders built buildings the way programmers wrote programs, then the first woodpecker that came along would destroy civilization. (Gerald Weinberg)

20/02/2019

Ju keni dëshirën e madhe të krijoni një faqe interneti, por jeni pak të hutuar nga të gjithë terminologjitë. Ju e dini që keni nevojë për një emër domain, një web host dhe një mënyrë për të ndërtuar faqen tuaj te internetit.

Por, si punojnë të gjitha këto pjesë?

Është e lehtë të ngatërroni web hosting me një emër domain. Prandaj në këtë post do të mësoni se çfarë është emri i domain-it në të vërtetë, si funksionojnë, dhe si ndryshojnë emrat e domain-it nga faqja juaj e internetit.

1.Çfarë është një emër domain?

Një emër domain është adresa që njerëzit i shkruajnë në kutinë e shfletuesit URL për të hyrë në faqen tënde të internetit. Mendojeni si adresën e website-it tuaj ose numrin tuaj personal të telefonit.Kur dikush dëshiron të arrijë ju, ose shkruani numrin tuaj të telefonit ose klikoni në informacionin tuaj të kontaktit dhe ju telefononi.Ose, mund ta shikoni në këtë mënyrë: Nëse faqja juaj e internetit ishte shtëpia juaj, atëherë emri i domain-it do të ishte adresa juaj.

Kuptimi i informacionit të mësipërm do t’ju ndihmojë të kuptoni konceptet themelore. Megjithatë, shpjegimi mund të bëhet edhe më teknik.

Secilit kompjuter i është caktuar një adresë IP unike. Kjo adresë IP lejon kompjuterë të tjerë të komunikojnë me njëri-tjetrin. Megjithatë, një adresë IP mund të jetë më e vështirë për t’u kujtuar.

Për shembull, çfarë do të kishit një kohë më të lehtë për të kujtuar 62.546.69.2 ose “techalb.al”?

Emrat e domain-it u bënë për të zgjidhur problemin e adresave IP të vështira për t’u mbajtur mend. Në vend që të shtypni një varg numrash të ndërlikuar në shiritin e URL-së, thjesht shkruani një emër domain.

Disa shembuj të emrave të domain-it përfshijnë:

techalb.al
webhost.al

2.Komponentët e një emri domain

Emrat e Domainit përbëhen nga disa pjesë të ndryshme. Ata lexojnë nga e djathta në të majtë.

Në të djathtën e djathtë të emrit të domain-it, do të gjeni atë që quhet TLD (domenin e nivelit të lartë) ose zgjerimin e emrit të domain-it(domain extension). Këto janë .com, .al, .org, ose shtesa të tjera që gjeni pas periudhës së fundit në emër të domain-it.

Domenin e nivelit të mesëm (sub-level domain) është ndoshta ajo që ju jeni më të njohur me të. Është pjesa pas www, por para sferës së nivelit të lartë. Kjo është pjesa e emrit të domain-it që do të keni nivelin më të madh të përshtatjes.

Related image

Aspekti përfundimtar i emrit të domain-it është aspekti www. Ky është standard për çdo emër domain dhe quhet machine name.

3.Si funksionon një domain?

Tani që ju kuptoni se cilat janë emrat e domain-it, është koha për të kuptuar saktësisht se si funksionojnë.

Kur shkruani një emër domain në shiritin URL, ajo dërgon një kërkesë në DNS (Domain Name System). Kjo është në thelb një numrator telefonik gjigand që liston të gjitha adresat IP dhe emrat e domain të lidhur.

Procesi i transmetimit të domain-it është përshkruar më poshtë:

  • Serveri do të kërkojë nameservers që janë të lidhur me emrin e domain dhe pastaj drejton kërkesën për ata nameservers.
  • Kompania juaj e hostimit(psh. webhost.al )është përgjegjëse për menaxhimin e emrave tuaj. Pastaj do të përcjellë kërkesën e nameserverit në serverin ku ruhen skedarët e faqes suaj.
  • Serveri i uebit mbledh informacionin e kërkuar dhe e dërgon atë në shfletuesin e internetit(Chrome/Opera/Mozilla etj).

Siç mund ta shikoni, ka shumë gjëra  prapa skenave që duhen realizuar vetëm për të shfaqur faqen tuaj!

4.Marrëdhëniet ndërmjet emrit të domain-it tuaj,hostit dhe faqes suaj të internetit

Në mënyrë që të keni një faqe interneti funksionale, keni nevojë për një emër domain dhe një web host.

Kur bleni web hosting ju do të merrni qasje në një mjedis të serverit. Ky server është vendi ku të gjitha dosjet e faqes suaj do të ruhen. Në fund të fundit, faqja juaj e internetit është thjesht një koleksion i dosjeve.

Emri i domain-it është adresa ku të gjitha këto skedarë janë të vendosura.

Vendosni emrin e domainit në shiritin e URL-ve dhe serveri juaj i internetit(webhost.al) do t’i shfaq skedarët tuaj të ruajtur në server.

Ju duhet si një host web dhe një emër domain për të pasur një faqe interneti të jetuar në internet.

Nëse jeni duke u nisur faqen tuaj online, mund të jetë e dobishme për të blerë hosting tuaj dhe emrin e domain nga e njëjta kompani, pasi ai do të shkurtojë detyrat teknike që ju nevojitet për të kryer për të marrë faqen tuaj në internet.

Shpresojmë se tani keni një kuptim më të mirë se çfarë është emri domain dhe roli që luan në ekosistemin online.

#techalb.al #webhost.al

Si te optimizojme imazhet per SEO?

Si te optimizojme imazhet per SEO?

Optimizimi i imazhit ka të bëjë me zvogëlimin e madhësisë të imazheve tuaja sa më shumë që të jetë e mundur pa prishur...

0 Komente